tiistai 14. toukokuuta 2013

Sitruuna-marenkitorttu

Ensimmäinen sitruuna-marenkitorttuni. Onnistui ihan kohtalaisesti ja oli aika hyvää, mutta ehkä olisi voinut onnistua vielä vähän paremmin. Taisin paistaa pohjaa liian vähän. Ja marengille kävi jotenkin hullusti: se oli aivan täydellistä kun otin ulos uunista ja kopsuttelin pintaa: rapeaa ja kovaa. Mutta kun iltapäivällä aloimme sitä syömään, marenki oli pehmentynyt! Oliko se sitten ehkä imenyt kosteutta huoneesta vai oliko imenyt kosteutta alapuolella olevasta sitruunakiisselistä, joka sekin vuoti selvästi ihan nestettä reunoille.  Ohje on kuitenkin ihan perus-perinteisen marenkipiirakan:


Sitruuna-marenkitorttu

Pohja:
3,25 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
175 g voita
 ½ dl vettä

Täyte:
2,25 dl sokeria
4 rkl vehnäjauhoja
1,75 dl vettä
1 sitruunan puristettu mehu
1 sitruunan raastettu kuori
5 keltuaista
50 g voita

Marenki:
5 valkuaista
1½ dl sokeria

Sekoita kulhossa jauhot ja sokeri. Nypi sekaan voi ja lisää sitten vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 10-20 min niin että pinta saa hivenen väriä.

Mittaa täytettä varten sokeri ja vehnäjauhot kattilaan ja sekoita ne keskenään. Lisää sinne vesi ja sitruunamehu ja sekoita taas tasaiseksi. Lisää keltuaiset. Kuumenna liedellä ja sekoita koko ajan vispilällä, kunnes seos pulpahtaa. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon voi. Sekoita tasaiseksi ja levitä kiisseli paistetun piirakkapohjan päälle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri pikkuhiljaa vatkaten. Levitä tai pursota marenki täytteen päälle ja laita uuniin n. 10 minuutiksi, kunnes marenki on saanut vähän väriä. Varo ettei marengin pinta pala!



2 kommenttia:

  1. Mun kaverilla kävi ihan samoin marengin kanssa. Marenkipäällys ei ilmeisesti oikein kestä säilytystä, kun sitruuna on kuitenkin kosteaa eikä päällys ole läpikypsä. Piirakka pitäis syödä heti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo näköjään se ei oikeen kestä säilytystä =(. Ainakaan tuollainen paksu marenki. Joku brita-torttu tuntuu olevan aina rapsakkaa, vaikka säilyttäisi huoneenlämmössä tai jääkaapissa yön yli. Mut mä testaan tätä vielä, periksi ei anneta.

      Poista