torstai 23. toukokuuta 2013

Ellen Svinhufvudin kakku

Ellen Svinhufvudin kakku on klassikko. Sellaista täytyy kerran elämässään  kokeilla. Ja hyväähän tämä oli, joskin aika on ajanut näiden voikreemien ohi. Nykyään ei suosita näin rasvaisia ja raskaita kakkuja. Voi olla, että en toista kertaa tätä tule tehneeksi, emme niin kovasti ihastuneet tämän rasvaisuuteen, vaikka maku oli ihanan kahvinen. Ja onhan siinä sitä rasvaa paljon: 300 grammaa! Sitten vielä, kun on kyse voikreemistä, jossa voi tuntuu ja maistuu, niin kannattaa ehdottomasti käyttää aitoa voita tai Oivariinia. Tällaisiin ei passaa margariinia laittaa, kuten ei kyllä paljon muuhunkaan.



Ellen Svinhufvudin kakku

6 kpl valkuaisia
3½ dl tomusokeria
150 g mantelijauhetta

Mokkatäyte ja kuorrutus:
¾ dl sokeria
1½ dl kahvijuomaa
1½ dl kahvikermaa (miksei muka kuohukermaa?!!)
300 g voita
100 g mantelijauhetta
Pinnalle:
80 g mantelilastuja
½ dl tomusokeria

Kuumenna uuni 125 asteeseen. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita mantelijauhe varovasti vaahdon joukkoon. Levitä vaahto 4 eri levyksi (n. 15 cm x 22 cm) kahdelle leivinpaperoidulle uunipellille. Nosta pellit uunin ylä- ja alaosiin yhtä aikaa. Paista n. 1½ tuntia. Vaihda peltien paikkaa pari kertaa kypsennyksen aikana. Irrota levyt varovasti lämpiminä ja anna jäähtyä.

Täyte: sekoita sokeri kuumaan kahviin ja jäähdytä kylmäksi. Lisää kerma. Vatkaa seos ohuena nauhana huoneenlämpöiseen voihin koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää mantelijauho loppuvaiheessa.

Kokoa kakku. Nosta pohja tarjoiluvadille ja levitä sille mokkatäytettä. Tee loput kerrokset ja levitä täytettä myös päällimmäiselle levylle ja kakun reunoille.
Paahda mantelilastut kuivalla pannulla vaaleanruskeiksi ja anna niiden jäähtyä täysin. Ripottele mantelilastuja kakun päälle ja painele niitä myös kakun reunoille. Siivilöi päälle tomusokeria.

Säilytä kakku jääkaapissa tarjoiluun asti.

2 kommenttia:

  1. Oi, oi. Tätä tulee aina joskus ostettua valmiina. Se on törkyhintaista, mutta ei sitä isoa palaa saa kyllä kerralla tuhottua. Täytyykin kokeilla itse :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt kun olen vähän miettinyt, niin minustakin tuntuu vaihteeksi taas siltä, että voisin kuitenkin tehdä tätä uudelleen... =)

      Poista