No enpä ole tehnyt näin hyvää leipää ikinä. En kyllä yleensäkään ole tehnyt paljon leipiä, mutta vaikka olisin, niin silti tämä olisi parasta. Ja miten yksinkertaista ja halvoista aineksista. Nyt kun olen kokeillut perusreseptin kerran, niin seuraavaksi yhdistelen sitten joukkoon muitakin jauhoja ja vaikka jotain siemeniä (ne kannattaa ehkä laittaa vasta toisena päivänä, ettei turhaan jätä siemeniä muhimaan vuorokaudeksi taikinaan - alkavat vielä itää ja kohta sitä huomaa olevansa kurpitsapensaan omistaja ja pellavansiemenillä on ainakin tapana limoittua liotuksessa).
Että voi olla rapeakuorista ja sisältä untuvanpehmeää leipää. Tavallisessa lasisessa Pyrexin uunivuokassa tämän paistoin, siinä on sopiva lasikansi. Ja ohjeita on ympäri nettiä, mm. Herkku ja koukku -blogissa.
Vaivaamaton pataleipä
7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään, kaada vesi
joukkoon ja sekoita taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti
tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12-18
tuntia.
Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan
samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan
päälle ja pyöräytä palloksi. Peitä löyhälti
tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan
pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja
paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.
Leipä on tosi vaikea leikata uunista tulleena, kuori on niin rapsakka, että se murtuu helposti. Kannattaa antaa jäähtyä hyvän aikaa, jos suinkin malttaa odottaa.
Tämä pataleipä resepti on kyllä ihan paras. Muutamaan otteeseen on tullut tehtyä. Taisin tehdä jopa meidän häihinkin syksyllä tätä leipää.
VastaaPoistaJoo, aivan ihanaa! Toisen kerran sitten kokeilin tätä erilaisilla jauhoilla; rouheinen sämpyläjauho oli hyvää, mutta turhaan menin laittamaan myös graham-jauhoja. Se vei herkuimman vaalean kuohkeuden tästä pois.
PoistaMuhkea herkkuleipä :P
VastaaPoistaTosiaan, muhkeampi kuin yleensä mikään, mitä saan aikaiseksi =).
PoistaHitsin hyvää!!!Jos herkuttelee vaikka päivä kahvin kera....
VastaaPoistaTotta, miksi aina pitäisi olla makeaa kahvin kera... =)
PoistaTein juuri toisen leivän tällä ohjeella; on muuten niiiiiiiin hyvää :) Kiitos tästä!!
VastaaPoistaKiva että maittoi!
Poistavoisikohan leivän tehdä valurautapadassa?
VastaaPoistaOlen muuten melko varma, että kyllä voi!
PoistaTämähän on legendaarinen NY-Timesin lanseerama "no knead bread"! Loistava resepti toki kyseessä!
VastaaPoistaTämä leipä menossa kohta uuniin! Palloa tuosta taikinasta ei vaan hyvällä tahdollakaan saa, on melko löysää! Noh, katsotaan mitä tästä syntyy. Ehti kohota vähän reilummin, 20h, vaikuttikohan tuo koostumukseen...
VastaaPoistaPaistan Wärtsilän Rautarouvassa ja hyvää tulee. Ihan liiankin hyvää. Jos malttaa olla syömättä koko leipää yhtenä päivänä, niin säilyy mehevänä kolmekin päivää. :)
VastaaPoista