Apple pie
Täyte:
n. 1 kg omenoita (= koosta riippuen 5-10?) mielellään happamia
1, 75 dl hillosokeria, tavallinenkin kelpaa
1 tl kanelia
1 maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita nokareita
Taikina:
4½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g kylmää voita
vajaa 1 dl jääkylmää vettä
Päälle:
kermaa/vettä/kahvia voiteluun + sokeria
Tee ensin täyte, jotta se ehtii muhia hieman. Kuori ja paloittele omenat. Sekoita omenoiden joukkoon muut täytteen ainekset, paitsi voinokareet.
Tee sitten taikina; mittaa kuivat aineet kulhoon ja murentele voi joukkoon. Murustele seos käsin tai kauhalla. Lisää sitten kylmä vesi ja muodosta taikinasta pallo tai lätty ja laita se jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Jaa taikina kahtia ja kaaviloi toisesta puolesta pyöreä levy piirakkavuoan pohjaksi (halkaisija 23-24 cm) ja reunoille. Käytä jauhoja apuna ja tarvittaessa leivinpaperiakin, niin taikina ei tartu kiinni.
Kaada maustuneet omenalohkot korkeaksi keoksi pohjan päälle ja vuole päälle kylmä voi.
Kauli toinen osa taikinaa pyöreäksi kanneksi ja nipistele reunat kiinni. Leikkele tai pistele pintaan höyryaukkoja ja voitele kermalla/vedellä/kahvilla ja ripottele pikkuisen sokeria päälle.
Paista uunin alatasolla 200 asteessa ensin 15 minuuttia, sitten laske lämpöä ja paista 175 asteessa n. 45 minuuttia.
Apple pie on parasta kylmänä, kun omenasisus on jähmettynyt. Lämpimänä se tahtoo valua ulos leikkauspinnasta.
Omppomössö pohjataikinan päällä
Kansilevy
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti