keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Apple pie, omenapiirakka

Tämän amerikkalaistyyppisen omenapiirakan resepti on muistaakseni alunperin lähtöisin Hesarista. Aivan älyttömän hyvä omppupiirakka, jonka taikina ei ole kovin makea eikä sisällä kalliita monimutkaisia aineksia. Vähän kaulittavaa tuossa tietenkin on.

Apple pie

Täyte:
n. 1 kg omenoita (= koosta riippuen 5-10?) mielellään happamia
1, 75 dl hillosokeria, tavallinenkin kelpaa
1 tl kanelia
1 maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita nokareita

Taikina:
4½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g kylmää voita
vajaa 1 dl jääkylmää vettä

Päälle:
kermaa/vettä/kahvia voiteluun + sokeria

Tee ensin täyte, jotta se ehtii muhia hieman. Kuori ja paloittele omenat. Sekoita omenoiden joukkoon muut täytteen ainekset, paitsi voinokareet.
Tee sitten taikina; mittaa kuivat aineet kulhoon ja murentele voi joukkoon. Murustele seos käsin tai kauhalla. Lisää sitten kylmä vesi ja muodosta taikinasta pallo tai lätty ja laita se jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Jaa taikina kahtia ja kaaviloi toisesta puolesta pyöreä levy piirakkavuoan pohjaksi (halkaisija 23-24 cm) ja reunoille. Käytä jauhoja apuna ja tarvittaessa leivinpaperiakin, niin taikina ei tartu kiinni.
Kaada maustuneet omenalohkot korkeaksi keoksi pohjan päälle ja vuole päälle kylmä voi.
Kauli toinen osa taikinaa pyöreäksi kanneksi ja nipistele reunat kiinni. Leikkele tai pistele pintaan höyryaukkoja ja voitele kermalla/vedellä/kahvilla ja ripottele pikkuisen sokeria päälle.
Paista uunin alatasolla 200 asteessa ensin 15 minuuttia, sitten laske lämpöä ja paista 175 asteessa n. 45 minuuttia.
Apple pie on parasta kylmänä, kun omenasisus on jähmettynyt. Lämpimänä se tahtoo valua ulos leikkauspinnasta.

Omppomössö pohjataikinan päällä


Kansilevy



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti