sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Joulupiparit

Joulupipariohjeita on yhtä monta, kuin tekijäänsäkin. Minä arvostan piparitaikinassa sitä, että se on helppo kaulita. Ja mausteet on tärkeää saada omanlaisensa. Minunlaiseni mausteet ovat sellaiset, jotka muodostuvat lähinnä kanelista ja kardemummasta. Osa saa olla kaupan valmista piparkakkumausteseosta, mutta vain pieni osa, nimittäin en tykkää yhtään jos siellä on neilikkaa. Inkiväärikään ei kauheasti innosta, joten sitä ainoastaan pikkuripaus sekaan. Tämä on kaulittavuudeltaan jokavuotinen luottotaikinani ja tässä siihen aika hyvin nappiin osunut mausteitus:

Joulupiparit

450 g voita
3 dl siirappia
3 dl sokeria
8 tl kanelia
2 tl piparkakkumaustetta
2 tl kardemummaa
3 munaa
18 dl vehnäjauhoja
3 tl soodaa

Mittaa kattilaan rasva ja sulata se miedolla lämmöllä. Lisää siirappi, sokeri ja mausteet. Kuumenna seosta samalla sekoittaen koko ajan ja keitä miedolla lämmöllä 2 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä.
Lisää munat jäähtyneeseen seokseen ja sitten vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu. Voit sekoittaa taikinan kädellä alustaen. Pakkaa taikina kahdessa eri littanassa erässä kelmun sisään ja siirrä jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi tai seuraavaan päivään.
Kauli taikina levyksi jauhon avulla, ettei se tartu pöytään. Ota taikinasta muotilla pipareita ja paista pellillä leivinpaperin päällä 175 asteessa n. 6-8 minuuttia. Kerää ylijäämätaikina aina uudelleen palloksi ja kaulitse se uudelleen. Yritä ropsutella ylimääräiset jauhot pois, ettei taikinaan sitoudu lisää jauhoja.1 kommentti: