Kuninkaiden piparkakut |
Jos ihan tarkasti alkaa vertailemaan, niin kaikki taikinat ovat tietenkin suunilleen samanlaisia ja onhan niiden pakkokin olla, koska lopputulos on aina suunilleen sama. Paraisten piparkakut (olisiko se kaikkein suosituin resepti, mukamas) esiintyy yhden keittokirjassa yhdenlaisena, toisen keittokirjassa toisenlaisena ja netissä niinikään monena eri versiona. Jonkun toisen keittokirjassa sellainen resepti taas saattaa kulkea nimellä Lucian piparkakut. Eli tämä on täysin villi maailma. Yhden ihmisen Paraisten piparit on ihan eri juttu kuin toisen, ei ole olemassa mitään aitoa ja alkuperäistä. Varsinkin kun jokainen tietysti maustaa omat piparinsa oman maun mukaan.
Minä teen yleensä piparitaikinan sillä siirapin ja sokerin keittämisen/lämmittämisen tavalla, mutta tällä kertaa käytin tätä harvemmin käyttämääni piparitaikinaa, johon laitettiin kermaa vatkattuna. Vanhassa käsinkirjoitetussa reseptivihossani tämän nimi on Kuninkaiden piparkakut. Valitettavasti nämä piparit ovat jo syöty ja täytyy tässä alkaa uuden taikinan vääntämiseen =).
Kuninkaiden piparkakut
500 g voita
500 g sokeria
2-3 rkl kanelia
2-3 rkl inkivääriä
1-2 tl kardemummaa
1 muna
3 dl kuohukermaa
1,25 kg vehnäjauhoja
1 rkl soodaa
Sekoita sooda ja jauhot keskenään. Nypi ne voin kanssa muruksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se taikinaan. Lisää sokeri, siirappi, mausteet ja muna. Sekoita hyvin tasaiseksi. Nostele taikina kelmun sisään littanaksi paketiksi jääkaappiin. Leivo pipareiksi seuraavana päivänä, paista 175-200 asteessa 5 - 8 min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti