Ajattelin kirjoitella tänne vain makeiden kahvileipien
reseptejä, mutta muutama poikkeus vahvistaa säännön. Koska teen lihamurekkeen
aina näppituntumalla ilman mitään tarkkoja määriä, niin tällä kertaa mittasin
kaikki laittamani aineet. Muistisäännöksi vaikka tumpeloperheenjäseniä varten,
että miten ne meidän ihanat herkkulihapullat tehtiinkään =). Tämä annos on
sopiva 5-henkiselle perheelle ja sekin syö tästä useammin kuin yhden
pääaterian. Lihapullat ovat aivan ihania iltanaposteltavia. Tai ylimääräisistä
pihveistä voi tehdä seuraavana päivänä herkullisia omatekoisia hampurilaisia.
Lihamureke
1300 g nautajauhelihaa, tai osa sika-nautaa
3 dl korppujauhoja
2 dl kermaa/ruokakermaa/turkkijugurttia/kermaviiliä
4 dl vettä
3 munaa
muutama kourallinen kuivattua sipulirouhetta
4 rkl jauhelihamaustetta
10 valkosipulin kynttä
2 rkl paprikajauhetta
chilimaustetta tupsuteltu purkista ensin vähän ja kohta
vähän lisää
2 - 3 sipulia sipulirenkaiksi samaan uunipannuun
Mittaa taikinakulhoon ensin korppujauho, nesteet ja
mausteet ja purista valkosipulinkynnet mukaan. Sekoita tasaiseksi velliksi. Lisää kananmunat ja
jauheliha. Sekoita kauhalla tai käsin mukavaksi kiinteäksi taikinaksi, muotoile
sitten kostutetuin käsin (niin mureke ei tartu pahasti käsiin) mukavia
lihapulleroita tai pihvejä uunipellille leivinpaperin päälle. Laita pannulle halutessasi myös
(öljyllä sipaistut) sipulirenkaat. Paista 200 asteessa n. 20 min, pienet lihapullat ehkä 15 min.
Tästä määrästä tulee n. 24 pihviä tai kolme pellillistä lihapullia. Pienen määrän
jaksaa paistella paistinpannullakin, jos ei ole parempaa tekemistä. Minä teen
aina uunissa, kun kyse on näistä isoista määristä. Sipulirenkaita pidän uunissa
pidempään kuin yhden pellillisen paistoajan, yleensä kahden ekan pellillisen
verran, siis siirrän ne toiselle pellille sen mennessä uuniin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti