maanantai 11. maaliskuuta 2013

Durum-leipä täynnä tyhjää

 Moni on kakku päältä kaunis, kuorelta kovin sileä, vaan on silkkoa sisässä, akanoita alla kuoren...

Harvakseltaan tulee pyöriteltyä sämpylöitä, mutta tällaisia vaaleita leipiä ei oikeastaan koskaan. Ja se saa sille tasolle jäädäkin. Tämä durumleipä ei ollut mikään menestys. Sanotaan, että itse tehty leipä olisi halvempaa, mutta tämä durumleipä oli  täsmälleen samanlaista kuin Pirkka esipaistettu ciabatta, joka sekään ei taida kovin paljon maksaa. Kuori oli ainakin niin kova ja rapea, että koko leipä meinasi murentua leikatessa. Ja mitä hittoa tuo tuollainen reikä siellä keskellä teki! Ei tarvitse tehdä toista kertaa. Ohje on Me naiset -lehdestä

Ulkoa päin tämä näyttää vielä ihan siivota, mutta...

... sisus on täynnä tyhjää!

Durumleipä

1 leipä

Valmistusaika: 10 minuuttia + kohotus- ja paistoaika yhteensä 9–11 tuntia
1/2 tl tuoretta hiivaa
3 dl kylmää vettä
1 1/2 dl durumvehnäjauhoja
5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1–1 1/2 tl suolaa

Sekoita hiiva veteen. Lisää jauhot ja suola. Sekoita, mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 8–10 tunniksi.

Levitä leivinliina työpöydälle, ripottele liinalle jauhoja ja kaada taikina päälle. Painele taikina tasaiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Käännä taikinalevyn ylä- ja alareuna keskustaan niin, että niiden saumat kohtaavat. Käännä taikina saumapuoli alaspäin. Ripottele taikinan päälle jauhoja ja taittele liina löyhästi taikinan ympärille. Anna taikinan kohota liinaan käärittynä noin 40 minuuttia.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Nosta taikina liinakääreestään leivinpaperilla päällystetyn pellille.
Avaa uunin luukku hetkiseksi 15 minuutin kuluttua, jotta uuni tuulettuu. Tuuleta uunia luukkua avaten 5 minuutin välein, kunnes leipä on paistunut 30–35 minuuttia. Laske uunin lämpö 200–225 asteeseen, jos leipä ruskistuu liikaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti