maanantai 6. toukokuuta 2013

Pehmeät hampurilaissämpylät


Kerrankin tuli pilvenpehmeitä vehnäsämpylöitä hampurilaisia varten. En tiedä oliko salaisuus se, että jätin taikinan kolmeksi tunniksi kohoamaan (koska oli pakko lähteä kauppaan vaateostoksille!) vai se, että jätin taikinan nyt tarkoituksella niin löysäksi, että se tarttui vielä hyvinkin käsiin ja kulhon reunoihin. Ehkä kummallakin tekijällä on osuutensa.

Vehnäsämpylät

4 dl vettä
1 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
1 rkl sokeria
2-3 tl suolaa
ruokaöljyä kaksi puristavaa lurautusta pullosta
10 dl (?) vehnä- ja hiivaleipäjauhoja

Jauhojen määrää en tullut mitanneeksi alustusvaiheessa, mutta jätin taikinan siis todella tarttuvaksi ja löysäksi ja sitten se sai kohota huoneenlämmössä leivinliinan alla naapurikaupunkiin suuntautuneen vaateostosreissun ajan, kolmisen tuntia. Tänä aikana taikina ei kohonnut vain kaksinkertaiseksi, vaan ehkä kolminkertaiseksi ja oli jo hyvää vauhtia mönkimässä ulos kulhostaan. Mutta onneksi ehdin estää sitä karkaamasta.
Pyörittelin sämpylät miten taisin, pehmeä taikina oli helpompi vain asetella pellille. Saivat kohota siinä vielä sen aikaa, kun uuni lämpeni. Paistoin reilussa 200 asteessa vähän yli 10 minuuttia.

Valmiista hampurilaisista en tullut ottaneeksi kuvaa, mutta lastasimme niihin sisään jauhelihapihvit, cheddar-juustoa, jäävuorisalaattia, tomaattia, kurkkua, paprikaa, sipulia, ketsuppia, valkosipuli- ja hampurilaismajoneesia.. kukin oman makunsa mukaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti