Ellen Svinhufvudin kakku on klassikko. Sellaista täytyy kerran
elämässään kokeilla. Ja hyväähän tämä oli, joskin aika on ajanut
näiden voikreemien ohi. Nykyään ei suosita näin rasvaisia ja raskaita
kakkuja. Voi olla, että en toista kertaa tätä tule tehneeksi, emme niin
kovasti ihastuneet tämän rasvaisuuteen, vaikka maku oli ihanan kahvinen.
Ja onhan siinä sitä rasvaa paljon: 300 grammaa! Sitten vielä, kun on
kyse voikreemistä, jossa voi tuntuu ja maistuu, niin kannattaa
ehdottomasti käyttää aitoa voita tai Oivariinia. Tällaisiin ei passaa
margariinia laittaa, kuten ei kyllä paljon muuhunkaan.
Ellen Svinhufvudin kakku
6 kpl valkuaisia
3½ dl tomusokeria
150 g mantelijauhetta
Mokkatäyte ja kuorrutus:
¾ dl sokeria
1½ dl kahvijuomaa
1½ dl kahvikermaa (miksei muka kuohukermaa?!!)
300 g voita
100 g mantelijauhetta
Pinnalle:
80 g mantelilastuja
½ dl tomusokeria
Kuumenna
uuni 125 asteeseen. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
Sekoita mantelijauhe varovasti vaahdon joukkoon. Levitä vaahto 4 eri
levyksi (n. 15 cm x 22 cm) kahdelle leivinpaperoidulle uunipellille.
Nosta pellit uunin ylä- ja alaosiin yhtä aikaa. Paista n. 1½ tuntia.
Vaihda peltien paikkaa pari kertaa kypsennyksen aikana. Irrota levyt
varovasti lämpiminä ja anna jäähtyä.
Täyte: sekoita sokeri
kuumaan kahviin ja jäähdytä kylmäksi. Lisää kerma. Vatkaa seos ohuena
nauhana huoneenlämpöiseen voihin koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää
mantelijauho loppuvaiheessa.
Kokoa kakku. Nosta pohja
tarjoiluvadille ja levitä sille mokkatäytettä. Tee loput kerrokset ja
levitä täytettä myös päällimmäiselle levylle ja kakun reunoille.
Paahda
mantelilastut kuivalla pannulla vaaleanruskeiksi ja anna niiden jäähtyä
täysin. Ripottele mantelilastuja kakun päälle ja painele niitä myös
kakun reunoille. Siivilöi päälle tomusokeria.
Säilytä kakku jääkaapissa tarjoiluun asti.
Oi, oi. Tätä tulee aina joskus ostettua valmiina. Se on törkyhintaista, mutta ei sitä isoa palaa saa kyllä kerralla tuhottua. Täytyykin kokeilla itse :)
VastaaPoistaNo nyt kun olen vähän miettinyt, niin minustakin tuntuu vaihteeksi taas siltä, että voisin kuitenkin tehdä tätä uudelleen... =)
Poista