torstai 13. helmikuuta 2014

Pataleipä

No enpä ole tehnyt näin hyvää leipää ikinä. En kyllä yleensäkään ole tehnyt paljon leipiä, mutta vaikka olisin, niin silti tämä olisi parasta. Ja miten yksinkertaista ja halvoista aineksista. Nyt kun olen kokeillut perusreseptin kerran, niin seuraavaksi yhdistelen sitten joukkoon muitakin jauhoja ja vaikka jotain siemeniä (ne kannattaa ehkä laittaa vasta toisena päivänä, ettei turhaan jätä siemeniä muhimaan vuorokaudeksi taikinaan - alkavat vielä itää ja kohta sitä huomaa olevansa kurpitsapensaan omistaja ja pellavansiemenillä on ainakin tapana limoittua liotuksessa).
Että voi olla rapeakuorista ja sisältä untuvanpehmeää leipää. Tavallisessa lasisessa Pyrexin uunivuokassa tämän paistoin, siinä on sopiva lasikansi. Ja ohjeita on ympäri nettiä, mm. Herkku ja koukku -blogissa.


Vaivaamaton pataleipä

7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12-18 tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.

Leipä on tosi vaikea leikata uunista tulleena, kuori on niin rapsakka, että se murtuu helposti. Kannattaa antaa jäähtyä hyvän aikaa, jos suinkin malttaa odottaa.


13 kommenttia:

  1. Tämä pataleipä resepti on kyllä ihan paras. Muutamaan otteeseen on tullut tehtyä. Taisin tehdä jopa meidän häihinkin syksyllä tätä leipää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, aivan ihanaa! Toisen kerran sitten kokeilin tätä erilaisilla jauhoilla; rouheinen sämpyläjauho oli hyvää, mutta turhaan menin laittamaan myös graham-jauhoja. Se vei herkuimman vaalean kuohkeuden tästä pois.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Tosiaan, muhkeampi kuin yleensä mikään, mitä saan aikaiseksi =).

      Poista
  3. Hitsin hyvää!!!Jos herkuttelee vaikka päivä kahvin kera....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, miksi aina pitäisi olla makeaa kahvin kera... =)

      Poista
  4. Tein juuri toisen leivän tällä ohjeella; on muuten niiiiiiiin hyvää :) Kiitos tästä!!

    VastaaPoista
  5. voisikohan leivän tehdä valurautapadassa?

    VastaaPoista
  6. Tämähän on legendaarinen NY-Timesin lanseerama "no knead bread"! Loistava resepti toki kyseessä!

    VastaaPoista
  7. Tämä leipä menossa kohta uuniin! Palloa tuosta taikinasta ei vaan hyvällä tahdollakaan saa, on melko löysää! Noh, katsotaan mitä tästä syntyy. Ehti kohota vähän reilummin, 20h, vaikuttikohan tuo koostumukseen...

    VastaaPoista
  8. Paistan Wärtsilän Rautarouvassa ja hyvää tulee. Ihan liiankin hyvää. Jos malttaa olla syömättä koko leipää yhtenä päivänä, niin säilyy mehevänä kolmekin päivää. :)

    VastaaPoista