torstai 25. lokakuuta 2012

Sitruunatäyskäri

Viikonloppuna vietettiin synttäreitä. Tällainen kakkuloinen tehtiin synttärisankarin iloksi:

Sitruunakiisseli-kermarahkatäytekakku


Väliin tulevan sitruunakiisselin tein jo edellisenä päivänä valmiiksi, jotta se jähmettyisi hyvin. Sen ohje, samoin kuin kermarahkan ohje, on Kinuskikissan sivuilta.

Kakkupohjaksi tein oman suosikkini; 6 munan kakkupohjan ilman leivinjauhetta. Reseptin olen ottanut talteen Yhteishyvän ruokalehdestä ehkä joskus... hm... lähimmän 10 vuoden sisällä. Koska kakkupohja kohoaa ihan yhtä hyvin ilman leivinjauhetta, kuin leivinjauheellakin, niin sitä on vähän turha käyttää. Tämä on vieläpä kovin helppo ohje, kaikkea tulee yhtä paljon:

Kakkupohja ilman leivinjauhetta:
6 kananmunaa (3,5 dl mitta-astiassa, jos isohkoja munia - mittaa)
yhtä paljon sokeria (3,5 dl )
yhtä paljon vehnäjauhoja (3,5 dl)

Vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi, n. 4 minuttia sähkövatkaimella. Seulo (en jaksa seuloa, menee ne ilmankin) jauhot joukkoon ja kääntele rauhallisesti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa 35 - 40 minuuttia. Kokeile puutikulla, onko kypsää keskeltä. Jos puutikkuun, vaikka tulitikku, tarttuu vielä taikinaa, kakku on raaka. Anna kakun hengähtää ja jäähtyä vähän, ennen kuin kumoat sen. Leikkaa jäähtyneenä kolmeen osaan.


Sitruunakiisseli:
3 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 ½ dl sitruunamehua (2-3 sitruunan mehu, laitoin 3)
3 keltuaista
75 g voita tai margariinia

Mittaa kattilaan sokeri, jauhot, vesi ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Lisää keltuaiset ja voi. Kuumenna kattilassa koko ajan vispilällä sekoittane, kunnes seos kiehahtaa. Anna jäähtyä. Levitä sitten pohjan päälle


Kerma-vaniljarahka:
4 dl kuohukermaa
2 prk (á 200 g) Valion vaniljarahkaa, laitoin n. 300g tavallista rahkaa +  vaniljasokeria
 ½ dl vaniljakreemijauhetta

Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon rahka ja vaniljakreemijauhe.


Ihanaa...


Kostutin kakun  sitruslimpparilla, kumpaankin väliin tuli ensin sitruunakiisseliä ja sitten kermarahkaa.  Päällekin riitti vielä vähän kermarahkaa marsinpaanin alle. Marsipaania meni kaksi isoa pötköä. Kakku oli mukavan kirpsakan makuinen.


00aa1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti