torstai 1. marraskuuta 2012

Lihapullat



Ajattelin kirjoitella tänne vain makeiden kahvileipien reseptejä, mutta muutama poikkeus vahvistaa säännön. Koska teen lihamurekkeen aina näppituntumalla ilman mitään tarkkoja määriä, niin tällä kertaa mittasin kaikki laittamani aineet. Muistisäännöksi vaikka tumpeloperheenjäseniä varten, että miten ne meidän ihanat herkkulihapullat tehtiinkään =). Tämä annos on sopiva 5-henkiselle perheelle ja sekin syö tästä useammin kuin yhden pääaterian. Lihapullat ovat aivan ihania iltanaposteltavia. Tai ylimääräisistä pihveistä voi tehdä seuraavana päivänä herkullisia omatekoisia hampurilaisia. 



Lihamureke

1300 g nautajauhelihaa, tai osa sika-nautaa
3 dl korppujauhoja
2 dl kermaa/ruokakermaa/turkkijugurttia/kermaviiliä
4 dl vettä
3 munaa
muutama kourallinen kuivattua sipulirouhetta
4 rkl jauhelihamaustetta
10 valkosipulin kynttä
2 rkl paprikajauhetta
chilimaustetta tupsuteltu purkista ensin vähän ja kohta vähän lisää

2 - 3 sipulia sipulirenkaiksi samaan uunipannuun

Mittaa taikinakulhoon ensin korppujauho, nesteet ja mausteet ja purista valkosipulinkynnet mukaan.  Sekoita tasaiseksi velliksi. Lisää kananmunat ja jauheliha. Sekoita kauhalla tai käsin mukavaksi kiinteäksi taikinaksi, muotoile sitten kostutetuin käsin (niin mureke ei tartu pahasti käsiin) mukavia lihapulleroita tai pihvejä uunipellille leivinpaperin päälle. Laita pannulle halutessasi myös (öljyllä sipaistut) sipulirenkaat. Paista 200 asteessa n. 20 min, pienet lihapullat ehkä 15 min.
Tästä määrästä tulee n. 24 pihviä tai kolme pellillistä lihapullia. Pienen määrän jaksaa paistella paistinpannullakin, jos ei ole parempaa tekemistä. Minä teen aina uunissa, kun kyse on näistä isoista määristä. Sipulirenkaita pidän uunissa pidempään kuin yhden pellillisen paistoajan, yleensä kahden ekan pellillisen verran, siis siirrän ne toiselle pellille sen mennessä uuniin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti